AZİZ MAHMUD HÜDAYİ
Anadolu’nun İslamlaşma ve aydınlanma sürecinin kahramanları gönül erleri denilen arifler ve sufilerdir. Bu süreç, kendilerine vatan edinmek üzere Anadolu’yu hedef gösteren Ahmed Yesevî müridleri ve diğer tarik mensuplarıyla başladı. XIII. yüzyılda doğudan, Orta Asya’dan gelen Mevlânâ ve Hacı Bektaş Velî, batıdan, Endülüs’ten gelen İbn Arabî ve Anadolu’dan yetişen Sadreddin Konevi ve Yûnus ile en büyük temsilcilerini yetiştirdi.
Azız Mahmûd Hüdâyı bu çizgide, XVI. yüzyılda Anadolu’nun bağrından çıkmış bir mana ve gönül eridir. Ankara/Şereflikoçhisar’da doğdu. Eskişehir/Sivrihisar’da büyüdü. Ve İstanbul’un manevi ikliminde ilim ve irfan solukladı. Medrese tahsili gördü. Kadılık ve müderrislik payelerine erişti. Ancak daha sonra, kendisinden önceki İmam Gazzâli ve Hacı Bayram Velî gibi medreseyi bırakıp irfan yoluna yönelerek gönüller sultanı oldu.
Biz bu küçük eserimizde o büyük gönüller sultanının hayatına, hizmet ve eserlerine bir projeksiyon tutmaya çalıştık, şiirlerinde kısa bir gezinti yaptık. Çalışmamız bir giriş ve iki bölümden oluşmaktadır.
Giriş bölümünde Hüdâyî’nin yaşadığı devrin siyasi, İlmî ve tasavvufi durumuna baktık. Aynı bölümde Hüdâyî’nin hayatının bilinen kısmını kronolojik olarak maddeleştirdik.
Birinci bölümde Hüdâyî’nin hayatını; doğumu, memleketi, eğitimi, yetişmesi ve hizmetleriyle eserlerini ve manevi yolunu anlattık.
İkinci bölümde Hüdâyî’ nin edebî şahsiyeti, şiirleri ve sanatına yer verdik. Şiirlerini tasavvufi irfan açısından kısa bir değerlendirmeye tabi tuttuk. Daha çok kendi eserleriyle devrine ait biyografi ve tarih kaynaklarından yararlandık.
Amacımız gönül dünyamızı ve Anadolu’yu aydınlatan ariflerimizden birini tanıtmak ve onun örnek hayatı ile düşüncelerinden günümüz insanının yararlanmasını sağlamaktır. Hüdâyî gibi Anadolu erenleri, gelenekten geleceğe köprü insanlardır.
TEKNİK ÖZELLİKLER
Eser Dili: Türkçe
Prof.Dr. Hasan Kamil YILMAZ
Baskı Tarihi: 2016
Ebad: 12.5 x 21.5 cm.
Sayfa: 103
Kapak: Hard Cover.
Ürüne ait yorum bulunmamaktadır.
T.C. CUMHURBAŞKANLIĞI DİYANET İŞLERİ BAŞKANLIĞI Dini Yayınlar Genel Müdürlüğü Döner Sermaye Daire Başkanlığı © 2018. Her hakkı saklıdır.